Ingredients per a una cúpula perfecta!

Image module

Prepara un espai mínim de 5 x 5 metres. És ideal treballar sobre moqueta o gespa però és vàlid qualsevol terra llis.

La principal regla a tenir en compte és la correcta orientació. Segueix sempre el model següent:

 

Per començar, et recomanem construir seguint els patrons 1, 2 o 3 (en els que es col·loquen les peces en angle recte). Un cop consolidada la construcció d’aquestes cúpules, comença amb els altres models. A la guia didàctica els tens tots detallats!

Molt fàcil! Distribuïu els participants en rotllana i col·loqueu les peces de manera simultània. Recorda que és un treball en equip: si actuem coordinats, la cúpula creixerà uniformement. Sinó obtindrem una figura deformada i fràgil.

Pots aturar la construcció quan convingui encara que no hagis utilitzat totes les peces. Depenent del patró que triem podrem utilitzar més o menys peces, en funció de la flexibilitat de l’estructura. Experimenteu!

La flexibilitat de l’estructura es va exhaurint a poc a poc. Especialment en les cúpules formades per grans hexàgons s’arriba ràpidament al punt que, en posar una peça més, salten les peces veïnes.

L’estructura es va corbant perquè el fons de les 4 osques de les peces no està alineat. Això provoca una deformació de l’estructura plana. Si les osques superiors fossin més profundes l’estructura no s’aixecaria.

Podem entrar dins de la cúpula aixecant amb compte quatre dels pals que toquen a terra per crear una obertura. També la podem aixecar totalment: agafa tots els pals en contacte amb el terra i, evidentment, actua de forma coordinada!

Ho pots fer des de l’interior o des de fora: En treure una peça cau tota l’estructura del voltant. Vigila de no trepitjar les peces perquè es podrien trencar.

Image module
Image module
Image module